Tips om geld uit te sparen 3

Nog meer korte tips om geld te besparen, ingezonden door bezoekers. We nemen geen verantwoordelijkheid voor de juistheid of doeltreffendheid van deze geldbesparingststips. Wij zijn het trouwens sowieso niet eens met sommige van de tips die men ons bezorgde... maar wilden geen censuur plegen.

GOEDKOPER ROKEN
Vroeger rookten we een pakje de man per dag. Stoppen zagen we niet zitten, en veel geld blijven uitgeven aan roken ook niet. We hadden iets gelezen over tijdslot-roken en hebben dat geprobeerd. Wonderwel lukte dat prima, vanaf de eerste dag! Tijdslotroken wil zeggen dat je zes sigaretten per dag rook, en steeds rond hetzelfde tijdstip. Tussendoor rook je niet, hoe groot de goesting ook is!! Wij roken na ontbijt, rond 11 uur, na middageten, na het werk, na het avondeten. Soms een zesde in de loop van de avond, maar meestal maar vijf op een dag. Roken blijven we dus doen, en het kost een aardig pak geld, maar nu nog maar een vierde van vroeger! Het vergt alleen een beetje moed en discipline, maar als je zin hebt om 10 uur weet je dat je sowieso eentje gaat paffen om 11 uur! Het werkt echt en spaart ons veel geld uit!

MINDER ELECTRICITEIT EN LAMPEN
Vroeger lieten we altijd een derde lampje branden wanneer we 's avonds televisie aan het kijken waren. We zijn daar abrupt mee gestopt en laten nog maar twee lampjes branden. Dit zorgt voor veel meer besparing als wat je op het eerst zicht zou denken! Dat is 33 procent minder verbruikt, elke avond van elke dag het ganse jaar door! Ook beneden doen we het steeds met een lamp minder sinds enkele maanden. Nog eens een besparing! Het licht in de gang doen we enkel en alleen aan als het echt maar dan ook echt noodzakelijk is. Op den duur werd dit een soort spelletje, ... zien (haha) hoe veel minder lampen we aansteken op een dag. Geloof het of niet, maar vorige week kregen we de eindafrekening van de electriciteit en na vergelijking met vorig jaar zagen we echt een fantatisch verschil in ons voordeel. Zo'n stomme dingen werken dus echt!

BESPAAR OP ROKEN
Stoppen met roken. Het is makkelijker gezegd dan gedaan en een typische opmerking van niet-rokers, maar ik en mijn partner stopten twee jaar geleden met roken en sparen sindsdien jaarlijks meer dan 3.500 Euro uit (drieduizend vijfhonderd Euro). Netto! We gaan nu gratis op reis bij manier van spreken.

GOEDKOPERE ONTSPANNING
vroeger gingen we elke week op restaurant. Nu nog een keertje per maand en dat is een aardige kostenbesparing. In de plaats nodigen we vrienden uit en laten hen ingredienten meebrengen of de wijn en dergelijke. We maken er een zaak van elk om beurt te koken en dat geeft ook een leuk gevoel. Dat zijn zeer leuke avonden en scheelt aardig wat in de kosten

wij zijn echte cinefielen en gingen soms twee keer in de week naar de bioskoop. Nu reduceren we die kost door naar de bibliotheek te gaan waar we een DVD gratis kunnen huren. We hebben niet de recentste films, maar de heel speciale films gaan we nog wel in de cinema zien (meestal eentje per drie maanden). De uitgaven die we hier mee bespaarden zijn gigantisch en we volgen het filmnieuws nu op het internet (internet op kosten van de werkgever). Omdat we nu ook niet meer gaan eten voor of na de film, besparen we heel veel op onze huishouduitgaven. Bovendien kosste de extra's zoals een frisdrank en wat popcorn in verhouding stukken van mensen in de bioskoop. Daar geven we nu ook niet teveel geld meer aan uit :-)

BESPARING OP VERVOER
goed uitkijken voor goedkoopste benzine of voordeligste diesel. Niemand betaald graag voor de brandstof en je kan aardig wat uitsparen door te zoeken achter de goedkoopste brandstofleveranciers. Een website daarvoor is voordeligtanken.be waar je lijsten kan vinden van de goedkope benzinestations. Let wel op dat je geen drie uur moet rijden om ergens goedkoop te tanken ;-) en blijf in je buurt. Haha.

Is die nieuwe auto echt noodzakelijk? Misschien kan je er nog een jaartje mee rijden? Reken maar uit wat de besparing is aan autolening en rente. Ik begon met tweedehandsauto's te kopen (wel recente) en dat doet me veel geld uitsparen.

GOEDKOPE TELEVISIE
Niet voor iedereen, maar je kan heel veel besparen op televisie kijken door een satelliet schotel en ontvanger aan te schaffen. Dit vergt een kleine investering, maar als je een TV hebt met DVBT ontvanger (tuner) kan je nog wel VRT en CANVAS zien plus vierhonderd gratis zenders op de satelliet. Door telenet tv of belgacom tv op te zeggen bespaar je elk jaar en heb je de satelliet investering (+/- 350 Euro) er heel snel uit. Je kan dan geen vtm en andere zenders meer zien maar dat waren wij snel vergeten door het enorme aanbod op satelliet en de vele fantastische zenders die we daar hebben. Op VRT kijken we naar het nieuws met de ingebouwde DVB in de TV en daarbuiten kijken we soms naar nieuws op de website van vtm. Ik spaarde al meer dan duizend Euro uit.

Tips van lezers 4

<.php>